Home » Product info » Kruiden » a-e » Citroenmelisse

Citroenmelisse

Citroenmelisse  (Melissa officinalis   ) Labiatae Lipbloemenfamilie /1023/vb/1006/
Engels:   Lemon balm,
Duits: Zitronenmelisse,
Frans: Baume mélisse/ Citronelle
De Arabieren brachten de plant naar Spanje en de Benedictijner monniken naar onze streken, waar hij al vroeg gekweekt werd in kloostertuinen.
Citroenmelisse werd in Zuid-Europa 'hartelust' en door de Zwitserse arts Paracelsus 'levenselixer' genoemd.  Hij geloofde dat dit kruid een mens weer volledig tot leven kon wekken.  Deze mening werd gesteund door de London Dispensary uit 1696: 'Citroenmelisse zal, indien elke ochtend toegediend, iemand jon­ger maken, het denkvermogen versterken en een smachtende aard wat opvrolijken
Citroenmelisse wordt in de keuken ge­bruikt bij de bereiding van vlees- en visgerechten en daarbij behorende sauzen, diverse soorten salades, enkele groenten en vruchtengerechten.  Daar de fijnge­wreven bladeren, zeker als deze vers ge­plukt zijn, tamelijk sterk ruiken, ver­dient het aanbeveling om voorzichtig te zijn bij de toepassing ervan in gerechten.
Zeer bekend is de geneeskrachtige wer­king van citroenmelisse.  In de vorm van een extract, de zgn.  "Melissethee", wordt het gebruikt bij het tegengaan van buikkrampen, maagklachten, flauwtes en het opwekken van transpiratie.
Op alcoholbasis bereidt men in Frankrijk de bekende "Eau de Mélisse", dat vrij algemeen als "opkikkertje" gedronken wordt.
Ook heerlijk in de azijn, gesnipperd in slasaus of in vruchtensalade. Een paar blaadjes in de theepot (bij uw gewone thee) geeft een fris aroma. Ook lekker in een saus bij de vis.
De blaadjes zijn het geurigst vóór de bloei, maar zijn ook later in het seizoen te knippen.
Botanische naam:( Melissa officinalis   ) Labiatae Lipbloemenfamilie
Engels:   Lemon balm,
Duits: Zitronenmelisse,
Frans: Baume mélisse/ Citronelle
Familie: Lipbloemligen Labiatae Botanische naam:( Melissa officinalis   ) Labiatae Lipbloemenfamilie
Engels:   Lemon balm,
Duits: Zitronenmelisse,
Frans: Baume mélisse/ Citronelle
Familie: Lipbloemligen Labiatae