Home » Product info » Groenten » p-t » Rabarber

Rabarber

Rabarber Rheum rhabarbarum L. ( gegolfde rabarber oorsprong Oost Siberië of Rheum rhaponticum L.(Stompe rabarber oorsprong Bulgarije)  Polygonaceae  /1303/245/638171/
Engels: Rhubarb
Frans: Rhubarbe
Duits: Rhabarber
Italiaans:Rabarbaro
Spaans:Rapontico
Deens:Rabarber
Zweeds:Rabarber
Rabarber is een overblijvend, dus meerjarig kruidachtig gewas. Het is een belangrijk lid van de familie der Polygonaceae (Duizendknoopfamilie) In de hele wereld komen leden van deze familie voor. De meeste in Nederland geteelde rabarber is van de soort: Rheum rhabarbarum L..Deze vindt zijn oorsprong in Siberie ,in de streken van de Wolga. De oudste gegevens dateren van 5000 jaar voor Chr. uit China en Mongolie .De daar gevonden rabarbersoort  ( Rheum palmatum L. ) werd als medicijn gebruikt,naast de bladstelen gebruikte men ook de wortels van de plant.
In de vroege middeleeuwen was de rabarber in Europa al bekend als geneesmiddel. Pas begin 1600 wordt het gebruik als groenten bekend.
Vooral in het voorjaar is Rabarber een veel gevraagde groente. Ofschoon de voe­dingswaarde van Rabarber niet groot is, wordt het toch gewaardeerd om de mo­gelijkheid er lekkere moes van te maken. Om het produkt te vervroegen wordt de zogenaamde geforceerde teelt toegepast, dit forceren gebeurt in het donker bij een temperatuur van 20°C. De bladstelen van geforceerde Rabarber zijn rose van kleur, de bladeren zijn geel.
Geforceerde Rabarber is sneller gaar en minder zuur dan vollegrondsrabarber.
We onderscheiden rood- en witvoetigen rassen.
Met uitzondering van: Champagne Rood, Goliath en Holsteiner Bloed wordt Ra­barber niet onder rasnaam verkocht.
Aanvoer:
Geforceerde teelt: december-maart;
Vollegrondsteelt: eind maart-half september.
In de winter en het vroege voorjaar is er enige import uit zuid Duitsland en Frankrijk
Het Duitse Rheinland is beroemd om de vroege rabarber, die dankzij de geforceerde teelt al in januari verkrijgbaar is.
In Engeland is de teelt van rabarber naast de beroepsteler een hobby voor veel tuinliefhebbers. Jaarlijks worden er wedstrijden gehouden wie de mooiste, langste of dikste rabarberstelen heeft geteelt. Het aantalrassen is daar dan ook groot. Beroemd is het rabarber festival in Wakefield in Yorkshire- UK
Klasse I:  het produkt moet kwalitatief goed zijn, de kenmerkende eigenschappen van de variëteit bezitten, goed ontwikkeld zijn en praktisch vrij zijn van ziekten, be­schadigingen en gebreken.
Klasse II: het produkt moet kwalitatief redelijk zijn, toegestaan zijn:
–  lichte afwijkingen in kleur, vorm en ontwikkeling;
–  lichte oppervlakkige afwijkingen die bij normaal schillen kunnen worden    verwijderd.
Sorteringseisen:
De sortering moet geschieden naar de lengte van de steel en naar de middellijn van de grootste dwarsdoorsnede in het midden van de lengte.
De lengte mag niet kleiner zijn dan voor:
Klasse I: 25 cm.
Klasse II: 20 cm.
De middellijn mag niet kleiner zijn dan voor:
Klasse I :         geforceerde rabarber: 15 mm;
                        vollegronds rabarber: 20 mm;
Klasse II:         geforceerde rabarber: 11 mm;
                         vollegronds rabarber: 15 mm.
Ziekten en Gebreken:
Botrytis: kleine rode plekken op de steel die later nat en bruin worden.
Consumptie: ± 450 g per hoofd van de bevolking per jaar.
Korte bewaring: Onverpakt Gekoeld:
0-1°C, 90-95% R.V.: 2-3 weken;
2-5°C, 90-95% R.V.: 1-2 weken.
Ongekoeld:
afhankelijk van de temperatuur: 1-3 dagen.
Verpakt Gekoeld:
2-5°C, 90-95% R.V.: 1 week
Verpakt Ongekoeld:
afhankelijk van de temperatuur: 2-4 dagen.
Gebruik:
Gekookt als moes, compote, jam en taartvulling. Eventueel boven- en onderdeel van de stelen afsnijden en lange stelen halveren of in drieën snijden.
N.B.: Rabarber met een rood c.q. rose voetje zijn zoeter dan die met een wit voetje. Net als de rode stelen minder zuur zijn dan de groene stelen.
Onverpakte stelen worden snel slap. De houdbaarheid van de verpakte in stuk­ken gesneden stelen wordt beperkt door oxydatie van de snijvlakken, de stelen blijven echter stevig. Het in blokjes snijden moet worden ontraden voor de ver­koop in zelfbediening, omdat de snijvakken spoedig scheuren en bruinverkleuren waardoor het produkt onooglijk wordt. Het is alleen toe te passen bij direct ge­bruik. Rabarber bevat oxaalzuur, het ras Holsteiner Bloed heeft het hoogste gehal­te oxaalzuur.
Voedingswaarde per 100 gram product:
Energie : 46 Kj / 11 kcal
Koolhydraten : 2 gr
Eiwit : 0,5 gr
Vet : 0,1 gr
Calcium : 40 mg
IJzer : 0,5 mg
Vitamine C: 10 mg
Natrium 5 mg
Vitamine B1 : 0,05 mg
Vitamine B2 : 0,02 mg
Rassen:
Goliath Laat ras met  dikke, iets gootvormige stelen.  In geforceerde teelt licht-rood met witte voet, in de buitenteelt groen van kleur en scherp zuur van smaak.
Frambozen Rood of Champagne Rood Midden vroeg ras met uitwendig rode stelen en een rode voet.  Ge­forceerde stelen zijn ook van binnen rood, die uit de bui­tenteelt zijn van binnen groen.
Timperley Early Een zeer vroeg, Engels ras met vrij dunne, enigszins kromme stelen die bij geforceerde teelt lichtrood zijn en bij de buitenteelt groen.
Sutton's Seedless Een tame­lijk laat ras uit Engeland, met dikke, rechte stelen en een roze voet.  Ze zijn zowel van binnen als van buiten rood.
Versteeg.  Een laat ras met lange, dikke stelen, een witte voet en een groene kleur.  Is vooral geschikt voor de verwerkende industrie.
Holsteiner Bloed Een oud,middenvroeg ras uit Duitsland met kromme, bloed­rode stelen.  Heeft een zeer hoog oxaalzuurgehalte.
Appleton’S Forcing Een Engels ras dat al in de 19e eeuw  is veredeld uit Prince Albert x Hawkes Champagne.
Hawkes Champagne Gekweekt in Engeland, een populaire variëteit om te forceren. In de vollegrond is het een middevroeg ras. Heeft Rode stengels.