Home » Product info » Exoten » p-t » Papaya

Papaya

Papaja-Papaya (Carica papaya L.) fam. Caricaceae. /1023/CBI/57/
Naamgeving
Papaya is bekend onder de volgende namen:
Nederlands:  papaya, papaja 
Frans:  papaya
Duits: Papaya  
Spaans:  papaya
Engels:  papaya, papaw 
 
Thai: Ma-la-kaw
Maleisie:Betik
Indonesie: Papaya . Buah betik
Filipijns: Papaya
Familie  
Papaya behoort tot de familie van de Caricaceae. De papaya wordt ook wel ‘boommeloen’ genoemd. De babaco ( Carica pentagona) behoort tot dezelfde familie, maar is nog vrijwel onbekend in Europa.
De papaya groeit aan ca 10 m hoge, weekstammige boom zonder takken. De plant groeit zeer snel. De grote handvormige bladeren bevinden zich aan de top en daar vlak onder, direct aan de stam, de vruchten. De papaya is een tropische vrucht die groeit tussen de 32 ste Noorder en Zuider breedtegraad. De plant heeft een vruchtbare grond nodig en kan slecht tegen harde wind. De voortplanting gebeurt meestal via zaad.
Naast mannelijke en vrouwelijke bomen, zijn er bomen die zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen dragen (hermafrodiet). De vruchten zijn langgerekt tot 40 cm lang. De vruchtvorm is rasafhankelijk en kan peer-, aubergine- of meloenvormig zijn. De schil is vrij dun, groengeel/oranje van kleur en leerachtig. Bij het rijper worden kleurt de vrucht geler. Er verschijnen dan gele vlekken op de schil. In het midden van de vrucht bevindt zich, net zoals bij meloenen, een holte, waarin talloze ronde donkere zaden zitten.
Het vruchtvlees is stevig vast en is oranje, oranjeroze en soms licht geel gekleurd. In het eetrijpe stadium wordt het vruchtvlees sappig en zoet met een licht muskus- of meloenachtig aroma. Rijpe vruchten worden gegeten als een meloen.
Het vruchtgewicht kan tot 6 kg per vrucht bedragen. De op de Nederlandse markt verkrijgbare papaya's wegen tussen de 300 en 400 gram per stuk voor de kleinvruchtige rassen en 1 tot 4 kilo voor de grootvruchtige rassen
Herkomst:
De papaya komt oorspronkelijk uit Zuid-Mexico en Costa Rica. Via Panama en de Dominicaanse Republiek verspreide de papaja zich naar de Bahamas en Bermuda. Dit moet al voor 1492 hebben plaatsgevonden.
De Spanjaarden brachten de papaja naar de Filippijnen, Malakka en India, het dan rond 16 25.
Maar het zal nog tot 1900 duren voordat de Papaja in Europa enige bekendheid krijgt. Het is vooral via de verschillende koloniën in de tropen dat de Europeaan deze vruchten leerde kennen.
Uiterlijke kenmerken
De vrucht is langwerpig (tot 40 cm lang) of haast rond. De kleur is groenoranje. Het vruchtvlees is geel, oranje of roodoranje. De zaden zien eruit als reuzenkaviaar en zijn niet eetbaar.
De zaden bevatten, net als het vruchtvlees, het eiwit splitsende enzym Papaïne
Consumptie en toepassing
De papaya wordt zowel rijp als onrijp gegeten. Onrijp kan de papaya dienst doen als groente. Ook het blad wordt als groente gegeten. De papaya is vaak flauw zoet van smaak. Hij is het lekkerst wanneer hij niet overrijp is. Ze smaken dan zacht en meloenachtig.
Behandelen als een meloen. De papaya in stukken snijden en het zaad verwijderen. Eventueel besprenkelen met lime of citroen, zout of suiker.
De onrijpe vrucht kan als groente, pickles, chutney of jam gebruikt worden. Verder als dessert, in fruitsalades of bij het ontbijt in combinatie met citroensap.
Papaja bevat (evenals verse kiwi en verse ananas) een eiwitsplitsend enzym genaamd Papaïne. Een negatieve werking heeft deze stof op toetjes met gelatine zoals bavaroise en schuimpuddingen. De stof verhindert het stollen van gelatine. Ook aan toetjes met kwark, yoghurt en room moet papaja op het laatste moment worden toegevoegd anders kan de smaak van een dergelijk dessert bitter worden. Een positieve werking heeft het enzym op vlees. Vlees in combinatie met papaja klaargemaakt, wordt malser. Op beperkte schaal wordt deze stof uit papaja's gehaald en gebruikt voor de productie van vleesvermalsers.
Door de Papaïne is de vrucht ook licht verteerbaar.
Dit zelfde geldt ook voor andere vruchten zoals een kiwi en ananas.
De pitten en de geleiachtige massa moeten goed worden verwijderd omdat ze een sterk laxerende werking hebben.  In de tropen wordt het gebruikt als middel tegen darmparasieten.
Voedingswaarde
Voedingswaarde per 100 gram:
Energie: 185 KJoules (44 Kcal)
Eiwit: 1 gram
Koolhydraten: 10 mg
Sucrose(48%), glucose (30%) en
Fructose (22%)
Calcium: 21 mg
Fosfor: 16 mg
IJzer: 0,4 mg
Natrium: 3 mg
Kalium: 211 mg
B-Caroteen: 0,56 mg
Vit.  B I: 0,03 mg
Vit.  B2: 0,04 mg
Vit.  C: 82 mg
Productie landen.
De papaya's, die in Nederland worden aangevoerd, komen uit een groot aantal tropische en subtropische landen zoals: Australië, Thailand, Ivoorkust, Zuid-Afrika, Brazilië, Colombia, Mexico, Hawaï en Texas.
Jaarrond aanvoer
De papaya wordt het gehele jaar in Nederland aangevoerd.  
Van oktober tot maart uit Brazilië en Zuid Afrika
Van oktober tot mei uit Florida
De overige landen zorgen samen voor een jaarrond aanvoer t.w.
Ivoorkust – Kenia – Hawaï en Thailand
 
Transport
De Papaja is een zeer kwetsbare vrucht. Deze moet plukrijp geoogst worden en voorzichtig narijpen. De kwetsbaarheid verplicht de transporteurs tot grote voorzichtigheid. Een stevige verpakking, juiste temperatuur en luchtvochtigheid. Afhankelijk van het ras , de rijpheid  en het land van herkomst is de beste  vervoerstemperatuur tussen de  10°C en 14° C.  en 85 %  tot 90 % RV.
Rassen
Papaya’s worden nog niet overal onder rasnaam verkocht.
Het aantal commerciële rassen is wereldwijd ca. 150 . In alle productielanden wordt er flink ingezet op rasverbetering. Veranderende klimaatomstandigheden hebben invloed op de teelt eigenschappen van de papaja. Natte streken die droger worden en omgekeerd, vragen een andere teeltmethode en vaak ook andere rassen. Het aantal rassen zal in de toekomst alleen maar toenemen.
Toch is er op het gebied van de herkenbaarheid van de rassen de laatste jaren vooruitgang geboekt. Er zijn momenteel laagstam-rassen die naast het gemak van het gemakkelijk oogsten tevens zeer smakelijke vruchten opbrengen. Deze vruchten zijn wel iets kleiner dan de oude soorten.
Enkele ras omschrijvingen
In alle aanvoerlanden geteeld;
 
1 - 'Solo' (belangrijkste ras) 
 - groene schil.
 - vruchtvlees geel tot roze.
 - bij eetrijpheid zeer sappig.
2 - 'Hobson' 
 - selectie uit de 'Solo'.
 - groen/gele schil.
 - vruchtvlees oranjegeel.
 - sappig en smaakvol.
     
3 - 'Long Toms'  
 - tot 40 cm grootte papaja en
 - tot 9 kg zwaar!
4 - ‘Formosa’
 - tot 35 cm grote vrucht
 - ca. 3 kilo zwaar
 - heerlijk smakelijk vruchtvlees
 - stevig vruchtvlees
5 - ‘Sunset solo’
 - ‘Sunrise solo’
 - ‘Vista solo”
 - Deze drie cultivars zijn ontstaan uit het moederras ‘Solo’ de onderlinge verschillen     zijn voor de handel niet belangrijk. Het gaat hier vooral om teelttechnische variaties.
Bewaaromstandigheden
  
Plukrijpe vruchten kunnen maximaal ca. 3 weken worden bewaard bij 8°C en een RV van 85-90%.
Van plukrijp naar eetrijp kan in 1 à 2 dagen gerealiseerd worden bij 21 tot 26°C.
Nog niet eetrijpe papaya’s zijn lang houdbaar bij een temperatuur van 10°C. Onrijpe papaya’s rijpen niet na en blijven groen.
Deze gegevens zijn afhankelijk van ras, herkomst en rijpheid.