Home » Product info » Exoten » k-o » Kaki

Kaki


Kaki  (Diospyros kaki   Thunb) fam. Ebenaceae 1014/983/
Naamgeving
Kaki is bekend onder de volgende namen:
Nederlands:Kaki, 
Frans:  kaki, fique caque,      
Duits: Kaki,Kakiplaume, Kakifeige,Chinesische Dattelpflaume
Spaans:  kaki del Japón, caqui  
Engels :  Kaki,Persimmon,Kaki Plum, Oriental Persimmon.Japanese persimmon
Thai:  Plapchin
Maleisie: Buah kesemek, Buah kaki
Indonesie:  Kesemek
 
Familie
In het handelskanaal is er nogal vaak verwarring over deze vruchten. Voor alle duidelijkheid
De Kaki is de soortnaam en de Sharon is een ras van de soort kaki.
De kaki behoort tot de familie van de Ebenaceae (ebbenhoutachtige) . De vrucht groeit aan een 3 - 15 meter hoge bladverliezende boom.
Herkomst
De Kaki boom is inheems in Japan, China, Birma het Himalaya gebied en de Khasi bergen in Noord India.. In de 14e eeuw was er al handel in Kaki’s tussen China en de omliggende landen. Marco Polo heeft hier uitgebreid over geschreven. Hem komt ook de eer toe de Kaki in Italië geïntroduceerd te hebben. Waar de teelt tot het jaar 1850 beperkt bleef als siergewas in de kloostertuinen. Nieuwe contacten met boomkwekers uit de teeltgebieden hebben er toe geleid dat de Kaki rond 1900 in het hele Middellandse-Zeegebied is aangeplant. Via Japan is zaad van de Kaki in 1856 naar Amerika gezonden. Rond dezelfde periode verspreidt de Kaki zich tot Australië, Indonesië en de Filippijnen.
De Amerikaanse Persimmon ( Diospyros virginiana) is inheems in Amerika. Deze vrucht die veel gelijkenis vertoond met de Kaki maar met het formaat van een pruim. De vruchten bevatten veel tannine en zijn dus wrang van smaak. De bomen worden gebruikt als onderstam voor de Kaki en als bestuiver.
De naam Persimmon wordt in Amerika en Engeland gebruikt voor wat wij een Kaki noemen.
Uiterlijke kenmerken  
Kaki- en sharonvruchten lijken qua vorm op een tomaat. De vruchten zijn 6 - 8 cm in doorsnee en kunnen ongeveer 100 - 400 gram per stuk wegen. De glanzende schil is bij de meeste kakirassen  geel/oranje/groen.. Rond de steel zitten 4 grote, brede spits toelopende kelkbladen. Het oranje vruchtvlees is zoet en sappig. In dit vruchtvleest kunnen bij de kaki rassen  soms pitten aanwezig zijn, maar de pitten ontbreken altijd bij het ras 'Sharon'.
Kaki’s en Sharon worden in het plukrijpe stadium geoogst. In het plukrijpe stadium is de vrucht stevig.
Consumptie en toepassing
Een groot nadeel van veel kaki rassen is, dat deze in het plukrijpe stadium een hoog gehalte aan tannine (= looizuur) bevat. Dit looizuur veroorzaakt een onaangenaam wrangbittere nasmaak. Deze tannine verdwijnt als de vrucht eetrijp is. De vrucht moet dan geel/oranje en zacht zijn.
Bij het hybride-ras 'Sharon' is deze tannine in de vrucht niet aanwezig. Dit is de voornaamste reden, dat het kakiras Sharon marktleider is. De `Fuyu` en ‘Hannagosho’ variëteiten, voornamelijk afkomstig uit Nieuw Zeeland, Chili en Japan en de ‘Jiro’ uit Chili, hebben deze zelfde eigenschappen.
Kaki’s worden vers gegeten, of verwerkt in salades of op ijs.
Vruchten in het plukrijpe stadium zijn hard en zonder smaak. Vruchten, die goed rijp zijn, hebben vruchtvlees, dat glazig glanzend door de dunne schil schijnt. Het lijkt op overrijpheid, maar de kakivrucht is dan pas op zijn lekkerst. Eetrijpe vruchten moeten zeer voorzichtig worden behandeld. 
Een kaki heeft een goede uitwerking op een ‘kater’, als men de avond tevoren teveel gedronken heeft.
Door het ontbreken van de tannine kan de Sharon/Fuyu/Jiro ook in het plukrijp-stadium worden gegeten. De kleur van de vrucht is oranje/rood.
Voedingswaarde
Voedingswaar per 100gr.
Water 78 gr.
Eiwit 0.7 g
Vet 0,4 g
Koolhydraten 19,7 g
Kalium 150 mg
Magnesium 8,0 g
Calcium 6,0 g
IJzer 0,3 mg
Fosfor 28 mg
Vit C. 25 mg
Vit.A 2000 I.E.
Vit. B6 50mg
Caroteen ruim aanwezig
Productielanden
Productielanden in het Noordelijk resp. Zuidelijk Halfrond zijn:
Israël,Italië, Spanje.Turkije, Zuid-Afrika, Nieuw Zeeland Brazilië ,en Californie,
Dank een wereldwijde teelt en export is de Kaki een jaarrond verkrijgbaar.
Aanvoer: februari – november  uit Nieuw Zeeland en
Van mei tot juli uit Zuid Afrika
Aanvoer: oktober - maart uit Israël, en uit Turkije
Italië en Spanje van oktober tot december
Maart tot juli uit Brazilië. 
  
 
Kaki’s worden nog niet allemaal onder rasnamen verkocht. Kakirassen die wel onder rasnaam in Nederland verkocht worden zijn: o.a. 'Sharon', ‘Fuyu’ of‘ Fuyugaki’, en ‘Jiro’
Dit zijn rassen die geen tannine bevatten en romig zoet van smaak zijn.
Het aantal rassen wereldwijd is ontelbaar. Alleen in Brazilië zijn er meer dan 500 verschillende rassen. Japan noemt er ruim 400 en in China komen meer dan 800 variëteiten voor.
In Californië en Florida zijn veredelaars bezig om nieuwe smakelijke rassen te kweken. Ook in Spanje, Italië en Israël wordt hard gewerkt aan verbetering van bestaande Kaki rassen.
Bewaaromstandigheden
  
Plukrijpe vruchten van de kaki zijn ca 30 dagen bewaarbaar bij 0 - 1°C en een RV van 85 - 90%.  
Eetrijpe vruchten zijn ca 2 weken houdbaar, gekoeld bij 5 - 7°C en een RV van 85-90%. Eetrijpe vruchten zijn bij de consument ca 1 week houdbaar in de koelkast.
 
De vruchten zijn zeer gevoelig voor ethyleen. Dit gas doet de onrijpe vruchten versneld rijpen. Rijpe kakivruchten produceren zelf ook veel ethyleengas.