Home » Product info » Exoten » f-j » Johannesbrood

Johannesbrood


Johannesbrood                                         Leguminosae  /645/
(Ceratonia siliqua)
Ook bekend als:
Karube - Carobe - Carob - St.John's bread - Caroube
Johannesbrood  zijn  eetbare  peulen die snel uitdrogen en dan hard               worden.Volgens overlevering was het Johannes de Doper die terwijl hij  40 dagen in de woestijn verbleef ,in leven bleef dankzij  o.a. door het eten van deze peulen.
De zaden van de Johannesbrood vrucht werden vroeger gebruikt als eenheid voor gewicht. Met name bij juweliers en apothekers veel gebruikt. Het woord "Karaat" als aanduiding voor goudgehalte is afkomstig van "Karat "wat zaad betekend. De zaden wegen zéér gelijkmatig 0,18 g. ( 1 karaat = 0,2 g)
 PRODUKTIELANDEN:
 Afkomstig uit het Midden Oosten is deze vrucht verspreid over alle       subtro­pische landen. De peulen worden ca. 20 cm. lang en zijn dan 2 tot 4 cm breed.
 GEBRUIK:
Het vruchtvlees is zeer droog en vezelig,de smaak is zoet.In de               herkomst landen wordt de peul naast industriële verwerking ook             gebruikt als versna­pering voor kinderen,het wordt gegeten als zoet­ hou
De industrie gebruikt het Johannesbrood als grondstof voor o.a.surrogaat chocolade en koffie.Ook in veevoer komt deze grondstof voor.
 Verse aanvoer voornamelijk in de herfstmaanden,maar door een goede opslag en bewaring is aanvoer het hele jaar mogelijk.
KORTE BEWARING:
Opslag bij 7 tot 10 ° C. in een goed  geventileerde ruimte.
 Rassen: 
 In de productielanden kent men vaak maar enkele rassen t.w:
Spanje "Melas", "Lindas "en "Costolas"
 Italië: "Sizil-Karobbe", "Puglieser Honing-Karobbe"en "Massa "
Griekenland : "Cipro "